De Sceppere Wapenschild Onze familie "De Schepper" kent zijn ontstaan in de Middeleeuwen.
Onze over- over- over- ... over- grootvader was in de 16de eeuw eerst kleermaker aan het hof van Keizer Karel (1500-1555) te Gent en promoveerde later tot zijn boekhouder.
Links zie je ons wapenschild. Het toont een schaar, een strijkijzer en een klosje garen.
De Middelnederlandse naam "De Sceppere" verwijst naar de creatieve job van kleermaker.
Klik op het wapenschild voor een uitvergroting.
 
 
Een ander familielid uit die tijd was de gerenomeerde Cornelius Duplicius de Schepper, diplomaat onder Keizer Karel. In The Art Gallery of New South Wales te Sydney (Australië) hangt een tweeluik met zijn portret tesamen met zijn vrouw Elisabeth Donche. Het prachtige werk is geschilderd door Ambrosius Benson. Cornelius De Schepper moet dan ongeveer 30 jaar oud zijn.
Cornelius is geboren in Nieuwpoort in 1502, stierf op 28 maart 1554 te Antwerpen en is begraven in Eke, waar ie in 1540 een kasteel bezat.
Lees hier meer over zijn diplomatieke missies...
Van zijn vader Andries Joannes Duplicius de Schepper is geweten dat hij burgemeester van Duinkerke (nu "Dunkerque" in Frankrijk) was.
 
 
 Keizer Karel V Dit is Keizer Karel V. In het jaar 2000 werd in Gent herdacht dat hij 500 jaar geleden daar gebo1ren is. Eigenlijk zijn er weinig redenen om hem te vieren, hij was immers geen doetje. Wanneer hij over de wereld heerste in de 16de eeuw, bedacht hij de Gentenaars met zware belastingen en gruwelijke straffen indien ze iets aan te merken hadden. Vandaar dat de echte Gentenaar met gemengde gevoelens terugdenkt aan hun Keizer. Zijn grootste verdienste voor Gent was dat ie de fiere stad op de wereldkaart zette.
Je kan hem nog dagelijks herdenken door middel van een overheerlijk glas Keizer Karel bier ! ;-)
 
 
 mijn voorvaders
Over onze nationale trots, het bier, gesproken... mijn persoonlijke voorvaderen lustten er ook wel een pint van !
Hieronder zie mijn overgrootvader en familie begin de jaren 1900 in Evergem, trots met hun pint ter hand.
Ze runden een voedingswarengroothandel en hielden een herberg open. Zoals op de foto te zien is, gebeurde het transport van de waren toendertijd met een hondenkar.
Als je op verschillende delen van de foto klikt, krijg je een meer gedetaileerd beeld.
 
 
Tot zover deze bijdrage over enkele Schepperkes van weleer.
Indien u meer informatie over onze voorvaderen bezit, had ik die vanzelfsprekend graag met uw toestemming gepubliceerd...
Gelieve contact met me op te nemen via het contactformulier.
In naam van alle Schepperkes ter wereld... bedankt !

Pascal De Schepper